Modern víztisztítási eljárások

Modern víztisztítási eljárások

Kémiai Nobel díj 2023

2023. december 14. - Farkas.Luca95

    Az idei évben a kémiai Nobel-díjat három tudósnak ítélték oda a kvantumpöttyök felfedezéséért és szintéziséért. A díjat Moungi Bawendi, Louis Brus és Alekszej Ekimov megosztva kapta. Kémiai tanulmányaink során megtanuljuk, hogy az elemek tulajdonságait az elektronjaik száma határozza meg, amennyiben viszont nanorészecskékről beszélünk kvantumjelenségek lépnek fel, így a méret fogja megszabni a tulajdonságaikat. A kvantumpöttyök olyan nanorészecskék, melyek tulajdonságait a kvantumjelenségek határozzák meg, és jelentőségük a nanotechnológiában kiemelkedő.

  Alekszej Ekimov volt az első az 1980-as évek elején, aki bebizonyította, hogy a réz-klorid nanorészecskék mérete befolyásolja a hordozó üveg színét. Louis Brus pedig már folyadékokban lebegő részecskék esetén mutatott rá a jelenségre. Moungi Bawendi pedig 1993-ban a kvantumpöttyök előállítását forradalmasította. 

 A kvantumpöttyök UV fénnyel gerjeszthetőek, és a relaxációjuk (az elektron a vezetési sávból a vegyértéksávba kerül) fény kibocsátással jár. A kibocsátott fény hullámhossza, ezáltal pedig a színe a kvantumpötty vegyérték és vezetési sávja közötti energiakülönbségtől függ. Ennek köszönhetően a kvantumpöttyök az elektronika számos területén felhasználhatók: napelemekben, orvosi képalkotásban, LED-ekben, tranzisztorokban, stb.)

 Források:

https://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/KvanPont_.htm

https://www.nobelprize.org/all-nobel-prizes-2023/

 

„A Kulturális és Innovációs Minisztérium ÚNKP-23-4 -SZTE-551 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott szakmai támogatásával készült.”

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aop-vuv.blog.hu/api/trackback/id/tr4618280913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása